
mcknight_q&a-on-the-svi-6.wpd  Printed 2006-07-27 13:59

1

Some Questions and Answers on the
Standard Volume Indicator (“vu meter”)1

John. G. (Jay)  McKnight
Magnetic Reference Laboratory
Mountain View,  CA  94 043

jaymck@flash.net

Program levels in the USA are usually read with a
“Standard Volume Indicator” (SVI)1, popularly called a “vu
meter”. Development of the SVI began in 1938 January, and
the final report on the background and development of the
SVI, and a summary of the original Bell System specification
for its characteristics, is given in a 1940 paper by Chinn,
Gannett, and Morris [1]. Chinn [2] also gives a discussion of
the problems involved in understanding and using the SVI.
The Standard Volume Indicator was soon standardized in an
American  Standard originally published in 1942 [3], revised
in 1952 [4], rewritten as an IEEE/ANSI standard in 1991 [5],
and withdrawn in 1999. But the Standard Volume Indicator
to is continued to the present day in the 1990 IEC Standard
268-17 [6] .

A number of questions of interpretation that often arise
are worth some discussion. Many of the problems come from
changes in audio operating practices, such that matters that
were originally clear are now ambiguous. Here are some
common questions and their answers.

1 Question: What does “vu” signify? How does it differ
from “dB” and “dBm”?

Answer: The decibel [dB] is a unit of level [7], [8]; it may
be used for any kind of level (power level, voltage level, sound
pressure level, etc.). The “m”of the “dBm” is a decibel
appendage [9], originally intended to designate a power level
referred to a power of one milliwatt.2 The vu3 is another

hybrid “unit” intended to designate “volume”, which is a
particular kind of average power level of electrical program
signals (that is, complex waves) as measured with a Standard
Volume Indicator (Sec. 3.1 of [3], Sec 2.1 of [4], and  Sec.
2.2, “volume”, of [5]) with a sine-wave calibration referred to
a power of 1 mW (Sec. 4.8 of [3],  Sec. 3.8 of [4], and Sec.
2.3.2 of [5]). The vu is thus similar to a “decibel appendage”
[9] in that it is a “unit symbol” which is being forced to serve
not only as a unit of level, but also as a qualifier for both the
quantity itself (electrical power volume) and for the
characteristics of the measuring instrument and the measuring
technique.

2 Question: Does a “volume” measurement with a
Standard Volume Indicator relate to system overload
prevention, loudness measurement, or balance between
different kinds of programs?

Answer: None of these! Overload prevention in a system
with restricted overload margin requires a “peak program
meter” (Sec. 1 of [5]; [10]). Loudness may be approximated
according to a standardized procedure [11], [12] using a
“loudness analyzer” [13]. The balance between different kinds
of programs — speech, music, etc. — is determined by not
only the loudness, but also by the preferences of the listener
[14]. (These references are now many years old – there may
be newer papers on this subject.) The Standard Volume
Indicator is simply an instrument with a standardized
dynamic response and calibration such that all Standard
Volume Indicators give the same readings when measuring
the same dynamically changing audio program [1].

3 Question: Is the Standard Volume Indicator a
voltmeter or power meter?

Answer: The Standard Volume Indicator is a voltmeter
which the user is instructed to calibrate so that it can be used
to indicate power level. Thus the user must know and take
into account the impedance of the circuit across which the
volume indicator is bridged. In the standard, its use is defined
in terms of power only: its readings are specifically referenced
to an electrical power of 1 milliwatt in any impedance. Thus,
the electrical volume in a circuit is independent of the circuit

1  This paper was first prepared by the author in 1971, when he was with
Ampex Corp; it has been revised many times, most recently in 2006.

2  Some engineers unacquainted with the original definition of the “dBm” have
unwittingly redefined  it [8], calling it a voltage level referred to 0.775 volts.
Sometimes this voltage level re 0.775 V is also called a “dBV” or a “dBu”. On
the other hand, “dBV” is also taken to mean a voltage level re 1 V. Moral: do
not add letters to the dB (“decibel appendages”) to qualify the kind of quantity
(voltage level, power level, etc.) or the reference quantity (1 V, 1 mW, etc.).
Just name the kind of level and the reference quantity that you mean, as for
instance in “all levels are voltage levels re 1 V, in decibels”, then you can just
say “level = +4 dB”, and the meaning will be clear.

3  The standard (Sec. 3.1 of [3], Sec. 1 of [4],  and Sec. 2.1 of [5]) calls “vu” a
“term”, not a unit, a unit symbol, nor an abbreviation. Many have assumed that
it stands for “volume unit”, but neither [1], [3], [4 ], [5], nor [6] uses the
expression “volume unit”. Chinn, in personal correspondence, says “...there
is no such thing as a‘unit‘ of volume and hence the term ‘volume unit‘ is a
complete misnomer and will not be found in any knowledgeable discussion of
the standard volume indicator.”

Despite this, the term “volume unit” is defined in the following
standards: ANSI C42.100/IEEE Std 100 (1977), “IEEE Standard Dictionary

of Electrical and Electronics Terms” [and earlier IEEE Std 151 (1965)
“Definitions of Terms for Audio and Electroacoustics”, and AIEE/ASA
C42.65 (1957) “Definitions of Electrical Terms, Group 65, Communications”];
and finally ANSI S1.1 (1960, Reaffirmed 1976) “American Standard
Acoustical Terminology”.



mcknight_q&a-on-the-svi-6.wpd  Printed 2006-07-27 13:59

2

impedance (Sec. 4.8 of [3], Sec. 3.8 of [4],  Sec, 2.3.2 of [5]).
The original 1942 Standard also referenced power only,
although the Bell System [1] and the IEC Standard, Sec 4.2 of
[6] specified a 1.228 V reference voltage. Some voltages
representing a 1 mW power dissipation in the load of an
equal-impedance system are as follows: If the resistance R =
1000 �, the voltage U = 1 volt; if R = 600 �, U = 0.775 V; if
R = 150 �, U = 0.387 V; if R = 15 �, U = 0.123 V, etc.

4 Question: What circuit impedance is the Standard
Volume Indicator to be used with?

Answer: The Standard Volume Indicator may be used
with any circuit impedance (Sec. 3.1 of [4], and Sec. 2.2 of
[5]). Preferred circuit impedances are 600 � and 150 �, and
it is good practice to make the input impedance of the
Standard Volume Indicator not less than 12.5 times the circuit
impedance (Sec. 5.1 of [3], Sec. 4.1 of [4]). This was made a
requirement in Sec. 2.3.6 of [5].  Many audio engineers
erroneously believe that the “dBm”, “vu”, and Standard
Volume Indicator are all restricted to 600 ohm circuits only.
The original 1942 Standard [3] recommended a source
impedance of 300 � (that is, a circuit impedance of 600 �
terminated by a load of 600 �), and the Bell System
specification [1] called for a meter system input impedance of
7500 �, made up of a 3900 ohm instrument, a 3900 ohm
attenuator (if used), and a 3600 ohm series resistor.
Commercially-made volume indicators usually have this 7500
ohm input impedance, but the “dBm”, “vu” and Standard
Volume Indicator are not now (and never were) restricted to
600 ohm circuits by ANSI or IEEE (formerly ASA and IRE,
respectively).

5 Question: What are the impedance and maximum
sensitivity of a Standard Volume Indicator itself?

Answer: No values are given in the original or the present
standard (Secs.3.1 and 3.8 of [4]). The 1942 Standard [3]
recommended an input impedance of 7500 �. The original
Bell System specification summarized in [1] specified a
sensitivity such that 1.228 V applied to the 7500 ohm system
would cause “reference deflection” (deflection to the point
marked 0 vu, 100 %, or both). The IEC Standard [6] has
returned to these values in [1], and has added a tolerance (Sec
12) to the SVI input resistance: 7500 � ± 3 %. These are
typical values used in commercial meters to this day. This
means that a typical basic system (without an additional meter
transformer or amplifier) reads reference deflection (0 vu on
the meter face) for a voltage of 1.228 V. In a terminated 600
ohm system, this voltage corresponds to a power of 2.5 mW,
and a power level re 1 mW of +4 dB (called “+4 dBm”). In a
terminated 150 ohm system, this voltage corresponds to a
power of 10 mW, and a power level re 1 mW of +10 dB
(called “+10 dBm”).

The original paper [1], in Fig. 18 and the section
“Description of Circuits”,  provided for both the “high
impedance arrangement” described above, and a “low
impedance arrangement”. In the low-impedance arrangement,
a 600 �-to-3900 � transformer would increase the sensitivity

by 10 dB, at the expense of decreasing the input impedance to
600 �. To the best of my knowledge, the “low-impedance
arrangement” was never commonly used.

6 Question: Suppose the Standard Volume Indicator
reads “0 vu” on the meter face; what is the volume level —
isn't it “0 vu”?

Answer: Probably not. The Standards provide that the
Standard Volume Indicator shall consist of a meter and an
associated attenuator (adjustable loss) or pad (fixed loss), (Sec.
4.1 of [3], Sec. 2.2 of [4], Sec. 2.2 Fig 7 of [5], and Sec. 2.2 of
[6] ). The method that is given in the standards for reading the
volume indicator is to adjust the attenuator until the program
peaks cause the pointer to deflect just to the “reference
deflection” (the point marked 0 vu, 100 %, or both). Then the
volume is read from the attenuator (Sec. 4.9 of [3], Sec. 3.9 of
[4],  Sec. 2.4 of [5], and Sec. 2.2 of [6]). Unfortunately no
provision is made in the older standards for displaying to the
user the reference volume when a fixed pad is used instead of
an adjustable attenuator. Thus, if one has a mixing console or
tape recorder with a Standard Volume Indicator that has an
internal pad of value unknown to the operator, he cannot tell
without further information what the volume is! A good
operating practice which should be added to the standard is a
requirement for the manufacturer to affix a label near the vu
meter stating the reference; for instance, “Reference deflection
corresponds to +4 vu”. Better yet would be a statement like
“Reference deflection corresponds to an output voltage of 1.23
V”. This requirement has been added to [6]: Sec. 20,
“Characteristics to be specified”,  “Data which shall be given
by the manufacturer, for complete meter/attenuator units: The
reference voltage shall always be marked by the manufacturer
on the rating plate”. 

Chinn comments, “There should be no confusion because
the instrument deflects to a scale marking of 0 vu when a level
of +4 vu is applied to it.” [1], [2]. I believe most users of
volume indicators would argue this point: unless the reference
kind and quantity (i.e., power level re 2.5 mW) are clearly
displayed, there will be confusion.

The Standards state (Sec. 5. of [1], Sec. 4.8 of [3], Sec.
3.8 of [4], and Sec. 2.3.2 of [5]) that “A correctly calibrated
volume indicator with its attenuator set at 0 vu will give
reference deflection when connected to a source of sinusoidal
voltage adjusted to develop 1 mW...”. This is a correct
statement of principle, but must not be interpreted as implying
that a Standard Volume Indicator has a sensitivity of 0 vu. In
fact, on most commercially made instruments that have an
adjustable attenuator,  there is no “0 vu” step on the
attenuator! (This has been deleted from the IEC Standard [6],
since it specifies a voltage sensitivity.)

7 Question: How does one specify “volumes” in magnetic
tape recording, or in disc recording?

Answer: There is no provision in the Standards for use in
measuring the fluxivity recorded on a magnetic tape, or
recorded velocity in a mechanical disc recording: all of the
standards are for volume in electrical circuits only . Thus, any
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specification of level on a tape record in “vu” is completely
undefined in the present standard. Electrical input and output
signals to and from disc or magnetic recorders may of course
be measured by a Standard Volume Indicator.

8 Question: How does present-day usage of a volume
indicator differ from that assumed in the standard?

Answer: The usage envisioned in the standard was for
checking levels in a “long lines” telephone system, where
transmitted levels were not always the same — that is, for
example, the transmitted level might be +8 vu, or +10 vu, or
+16 vu; and the received levels were expected to be different
from those transmitted because of transmission-line losses.
The engineer wanted to measure what power volume level was
transmitted and what was received by a circuit while it was
transmitting a program. The engineer at the transmitting end
would talk to the receiving engineer on a voice line. He would
“call the peaks” as the program would run — “plus one, zero,
minus three, plus one,...” . Then the standard procedure was
perfectly appropriate to this operation — the receiving
engineer would adjust the vu meter's attenuator so his meter
would match the “called peaks”, and read the level from the
attenuator.

In most present-day applications (e.g., mixing consoles
and tape recorders in sound recording studios), the transmitted
level is constant throughout the studio (once it leaves the
mixer) and the received level always equals the transmitted
level. Neither the operating personnel running programs, nor
the maintenance personnel running test tones usually want to
know the actual power level relative to 1 milliwatt being
transmitted (or received); rather, they want to know the level
relative to whatever the reference quantity may be. Thus,
suppose that a recording system is set up so that the reference
deflection (0 dB) the volume indicator corresponds to the
reference voltage of 1.23 V in the electrical system, which in
turn corresponds to 250 nWb/m in the tape recorder; the
operator will want to know what the level is relative to these
reference quantities. 

Thus, the original usage envisioned measuring the
absolute power volume level re 1 mW, while the present usage
often requires measuring the relative volume level of various
kinds relative to whatever may be the reference quantities. 

9 Question: How could the Standard Volume Indicator
terminology be changed to provide for the present-day
usages? 

Answer: By using the principles of [7], [8], and [9]:
Separate the designations for the measured quantity, the
reference quantity, and the unit; the culprit — the “vu” —
could then be completely eliminated.  For example, designate
a level by writing “the power volume level (re 1 mW) is +4
dB”. “Volume level” tells us that the measurement is made
with a Standard Volume Indicator; “power” tells us  the kind
of volume level — it could alternately be voltage, flux, etc.;
“(re 1 mW)” tells us the reference quantity — it could have
been 2.5 mW, or for a voltage level, 1 V or 1.23 V; for a tape
flux level, 250 nWb/m; or some other appropriate quantity.

The example given — “the power volume level (re 1 mW) is
+4 dB” — could also be expressed more simply and more
clearly as “the power volume level (re 2.5 mW) is 0 dB”, since
a power level 4 dB above 1 mW corresponds to a power of 2.5
mW.

If this suggestion were followed, the scale of the Standard
Volume Indicator would not be marked in “vu”, but rather in
“dB”; the meter face could, in general, be labeled “volume
level”. If the instrument were to measure absolute level, a
designation on the adjacent attenuator would read “power
volume level (re 1 mW)”, and be marked +4 dB, +6 dB, +8
dB, etc. If the instrument were to measure level relative to a
fixed reference quantity (say of 2.5 mW), the meter face could
be printed “power volume level (re 2.5 mW)”.This example
corresponds to the awkward  old designation which has a
double reference quantity, such as writing, for instance, “the
level [re a level( re 1 mW) of +4 dB] is X dB”.

10 Question: Present dynamic specifications are for a rise
to 99 % of final deflection in 300 ms ±10 %, with 1.0 to 1.5
% overshoot (Sec. 4.2 of [3], Sec. 3.2 of [4], Sec. 2.3.4 of [5],
and  Secs. 8.1, 9, and 10 of [6]). Direct measurement implies
using a high-speed motion picture camera to photograph the
needle position as a function of time. This isn't common
“electronic test equipment”. Is there a specification and a
measurement method which uses equipment available in an
electronics lab?

Answer: Yes. The original Standard Volume Indicator
was a rectifier and a galvanometer. The galvanometer is a
mechanical 2-pole low-pass filter. Its dynamics may be
alternately specified as follows: The resonance frequency of
the meter movement shall be  2.1 Hz  ±10 %, and the
overshoot shall be 1.0 to 1.5 %. The measurement of the
resonance frequency requires only an oscillator which covers
this frequency range, a small dc power supply (to provide
current to turn on the rectifiers, and give an upscale reading
of the meter), an oscilloscope with equal phase-shift on both
X and Y axes down to about 2 Hz, and two resistors. A
Lissajous voltage figure is made from the voltage across the
meter and the oscillator voltage, which is in phase with the
current through the meter. The oscillator frequency is adjusted
until the voltage and current are in phase — that is, the
Lissajous figure closes from a circle to a straight line. This
frequency is the desired resonance frequency. The overshoot
of the meter system (that is, the galvonometer when driven
from a 3900 � source resistance) can be measured visually.
This technique is described in more detail in [15].

The IEC Standard [6], in Sec. 8.2 and Fig. 2, gives a method
using a tone burst generator, a start pulse generator, a stop
pulse generator, a light source and reflected light detector, a
clock pulse generator, and a counter. This would seem to be
a much more complicated method than that suggested in [15].
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